Nie każdy lubi owsiankę, ale mojemu owsianemu omletowi nikt się nie oprze. Dzieci zajadą go aż miło popatrzeć

Dodano:
Czekoladowy omlet owsiany z serkiem wiejskim i migdałami Źródło: Shutterstock / Natallia Ploskaya
Czekoladowy omlet to marzenie każdego małego łasucha. Zdrowa wersja przygotowana na płatkach owsianych powstanie w kilka chwil. Spróbuj, a dzieci ci podziękują.

Omlet owsiany z dodatkiem kakao to pyszny pomysł na słodkie śniadanie. Proste w przygotowaniu danie nie tylko dobrze smakuje, ale też dostarcza dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Moje dzieci ciężko namówić na zdrowe jedzenie, więc jestem zadowolona, że z taką radością sięgają po ten posiłek. Jeśli i ty masz w domu niejadków lub młodych, którym tylko desery w głowie, koniecznie sprawdź ten przepis.

Jak zrobić czekoladowy omlet owsiany?

To słodkie śniadanie powstaje niemalże ekspresowo. Wbrew nazwie nie ma w nim ani grama czekolady. Zamiast niej dodaję kakao – gorzkie, takie jak do innych wypieków. Jest ono bogate m.in. w zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B, magnez i żelazo. W połączeniu z cukrem — którego wsypuję tylko odrobinę — świetnie „udaje” czekoladę i dzieci są zachwycone, że pozwalam im ją jeść rano.

Bazą omletu są namoczone płatki owsiane, które dostarczają mnóstwa regulującego przemianę materii błonnika i całkiem sporo białka. Ten makroskładnik znajduje się też w jajkach, które sprawiają, że omlet ma odpowiednią, zwartą konsystencję.

Z wyglądu tuczący i pełen pustych kalorii posiłek jest więc całkiem odżywczy. Jego zrobienie natomiast polega na połączeniu miękkich płatków i pozostałych składników. Po usmażeniu wypełniam jeszcze omlet owsiany serkiem wiejskim – także obfitującym w białko, ale również w ważny dla kości wapń – i mam czym nakarmić głodną latorośl.

Przepis: Czekoladowy omlet owsiany z serkiem wiejskim i migdałami

Słodki omlet na bazie płatków owsianych, który posmakuje ci bardziej niż owsianka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

Na omlet:

  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 60 ml wrzątku
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 10 g cukru
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 30 g migdałów

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na omlet owsianyPłatki owsiane wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wbij jaja. Wsyp też mąkę pszenną i kakao. Starannie połącz.
  2. Smażenie omletu owsianegoNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wylej połowę masy i rozprowadź po całej powierzchni naczynia. Smaż na małym ogniu, aż na wierzchu omletu pojawią się dziurki. Wtedy obróć i przyrządzaj jeszcze przez 1 minutę. Przełóż omlet na talerz. Tak samo usmaż drugą sztukę przysmaku.
  3. Podawanie omletu owsianegoNa jednej połowie słodkiego dania ułóż 100 g serka wiejskiego. Złóż omlet, tak aby przykryć nabiał. Wierzch posyp migdałami.

Jak podawać omlet owsiany?

U nas najczęściej słodkie śniadanie wzbogacam o serek wiejski i migdały. Moim zdaniem to pyszne, a przede wszystkim zdrowe połączenie, bo migdały dostarczają cennych dla organizmu przeciwutleniaczy oraz wspomnianych już wcześniej tłuszczy nienasyconych, magnezu i białka. Możesz je jednak podmienić w zasadzie na każde inne chrupkie dodatki. Świetne będą orzechy laskowe czy włoskie, które bywają dostępne na bazarkach w niewygórowanych cenach.

Serek wiejski też możesz wymienić na inny gęsty nabiał. Jeśli dzieci są bardzo wybredne, dosłodź go jednak lekko. Odrobina cukru wcale od razu nie zaszkodzi, a omlet owsiany na pewno będzie smaczniejszy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...